diumenge, 20 de febrer del 2011

SALSA DE CALÇOTS

El plat de moda de l'època són els calçots. No hi ha ningú que no tingui cap calçotada programada... així que aquí teniu la recepta de la salsa, n'hi ha per sucar-hi... el calçot!

Ingredients (per uns 30/40 calçots):
- 5 tomates madures
- 2 nyores
- 25 g d'avellanes torrades
- 100 g d'ametlles torrades
- 4 grans d'all
- 100 cc d'oli d'oliva
- 1 llesca de pa
- 30 c de vinagre
- Sal

Elaboració:
- Escalivem les tomates i 3 grans d'all posant a la safata del forn una mica d'oli d'oliva i embolicant-ho amb paper de plata. Ho deixem coure una horeta a alta temperatura. Un cop escalivats ho pelem i traiem les llavors de les tomates.
- Obrim les nyores per la meitat i traiem les llavors. Les posem en remull en aigua tèbia durant 30 minuts. Un cop remullats només n'aprofitarem la polpa (la part que queda a la pell per dins, la podem treure rascant amb un ganivet).
- Traiem la crosta de la llesca de pa, esmicolem la molla i la mullem amb vinagre.
- Posem en un recipient les avellanes i les ametlles torrades, la llesca de pa esmicolada, les tomates i els alls escalivats, la polpa de les nyores i 1/2 all cru i ho batem amb la batedora.
- Un cop tinguem una pasta homogènia anem afegint poc a poc l'oli d'oliva i anem batent (com si féssim allioli).

Per fer els calçots els posem a la graella fent que la flama els "cremi" (com es veu a la fotografia). Per saber si estan cuits espereu a que els calçots s'esquerdin deixant una part del seu interior a la vista. Per menjar-los agafem amb una mà la part verda i estirem la part cremada cap avall amb l'altra, si el calçot està ben cuit sortirà amb facilitat. Ara ja el podeu sucar a la salsa (que s'enganxarà al calçot si està ben feta) i gaudir d'aquesta festa gastronòmica.

1 comentari:

  1. Eps si sou una bon grup, l'altre dia vaig fer salsa seguint la nostra recepta per un dinar de la meva colla, unes 30 persones, i em vaig apuntar la proporció d'una salsa que va triomfar molt!:

    Ingredients per a 400 calçots (mitjans-grans) o 500 calçots petits:
    - 50 tomàquets madurs mitjans
    - 20 nyores (només s'aprofita la polpa)
    - 200 gr. d'avellanes torrades
    - 500 gr. d'ametlles torrades
    - 4 grans d'all cru
    - 8 alls sencers escalivats
    - 2 litres d'oli d'oliva normal
    - 1/2 barra de pa
    - 15-20 ml de vinagre de mòdena
    - Sal

    Jo, com que hi ha mainada, en faig una de suau sense all cru, i com que hi ha molt de tuixó i ganàpia, en faig una de forta amb més all, més vinagre, pebre vermell picant, pebre negre i a vegades "guindilla". Triomfa moltíssim, quins tremendus!!!

    ResponElimina