dilluns, 14 de febrer del 2011

POLPETES ("PAUPIETTES") DE LLENGUADO FARCIDES DE GAMBES

Fa uns dies vam adonar-nos que no teníem cap recepta a base de llenguado, així que em vaig posar a investigar per la xarxa. El resultat, aquesta elegant i exquisida recepta. Tot i que en català es diuen polpetes, potser ho identificareu més com a "paupiettes", així que "bon appétit!".

Ingredients (per a dues persones):
- 2 llenguados (Cada llenguado el prepararem en els 4 filets. Podem demanar a la peixatera que ens ho faci)
- Fumet de les espines dels llenguados
- 1 ceba tendra
- 1 porro
- 14-16 gambes
- 1 raig de conyac
- 1 cullereta de maizena
- Cibulet
- Succedani de caviar
Per a la salsa:
- Els caps i les peles de gamba
- 1 ceba
- 25 g de mantega
- 125 ml de nata líquida

Elaboració:
- Primer de tot fem un fumet de peix amb les espines dels llenguados tot posant les espines i els caps en un cassó i cobrint-los amb aigua. Ho deixem coure uns 15-20 minuts (si el volem una mica més fortet hi podem afegir 1/4 de pastilla de caldo de peix).
- D'altra banda fem el farcit en una paella. Piquem el porro i la ceba tendra i ho posem a sofregir. Quan comenci a agafar color hi afegirem les gambes pelades tallades petites (n'hem de reservar 8 per a la decoració). Ho deixem coure un momentet i seguidament hi afegim el conyac. Quan s'hagi evaporat hi afegirem una cullerada petita de maizena i deixarem que es sofregeixi tot barrejant. Finalment hi aboquem una mica del fumet de peix (un gotet) i ho deixem coure fins que ens quedi tot ben mesclat i cremós. Salem i empebrem una mica.
- Preparem les polpetes tot enrotllant el filets de llenguado i lligant-los amb una branca de cibulet.
- Omplim les polpetes amb el farcit que hem preparat i les posem en una safata per anar al forn. Les reservem fins al moment final.
- Finalment preparem la salsa: posem en un cassó la ceba i els caps i les peles de gamba a sofregir amb mantega. Quan estigui cuit (uns 10 minuts) passem aquesta barreja pel colador xinès i tornem a posar-ho al foc. Hi afegim la crema de llet i deixem que es faci tot fins que la salsa quedi ben lligada.
- A l'hora de menjar només cal que preparem i muntem el plat: posem al forn les polpetes de llenguado a 160º durant uns 10 minuts. Mentrestant passem per la paella les 8 cues de gambes pelades i les salem amb sal Maldon. Escalfem la salsa de gambes. Posem una base de salsa al plat, les 4 polpetes al damunt, i a sobre de cada polpeta hi col·loquem una gamba i una mica de succedani de caviar.

3 comentaris:

  1. Finalment l'hem tornat a fer, i com l'altra vegada, ha sigut un gran èxit! Petit error a l'hora d'incorporar la maizena (la vam posar directament, i crec que és millor diluir-la amb una mica de fumet), però res de greu!!! Un gran plaer de boca!! Carme

    ResponElimina
  2. Oooohhhh!!!

    que bé! m'alegra que l'hàgiu fet i sobretot que hagi sortit bé! Això de la maizena hi ha molta gent que primer la dilueix, així t'assegures el tret,està bé, tot i que jo, de moment, no he tingut mai problemes al posar-li directament, només cal vigilar més! De totes maneres estic segura que no va ser res!
    Ens veiem aviat?
    Petons!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. La setmana passada en vam tornar a fer, i va triomfar molt! Erem 6, i tothom encantat!! El millor és que es pot preparar abans i posar-ho al forn just abans de menjar; és molt pràctic! Carme

      Elimina