dissabte, 12 de novembre del 2011

FILET DE VEDELLA AMB FOIE I PARMENTIER DE MONIATO


L'altre dia volíem obrir un Puntiapart que teníem des de feia dies, així que per acompanyar-lo ens vam obsequiar amb un filet de vedella amb foie i reducció de Porto, que ens encanta. I ara que és temps de moniato, el vam guarnir amb un parmentier fet amb aquest ingredient que acabem de descobrir (no ens agradava gens abans!). Només dir-vos que a en Xevi, gairebé li va agradar més el parmentier de moniato que el filet!

Ingredients (per a 2 persones):
- 2 filets de vedella
- 2 medallons de foie fresc
- Vi de Porto
- Sal Maldon
Per al parmentier:
- 1 moniato
- 1 patata
- Pipes de carbassa
- Crema de llet
- Una cullereta de mantega
- Sal i pebre

Elaboració:
Per al Parmentier de moniato: 
Bullim la patata i el moniato per separat. En guardem l'aigua de la cocció.
- Passem per la batedora la patata i el moniato. Ho lliguem tot amb una mica de crema de llet, una mica de l'aigua de la cocció i una cullereta de mantega. Ens ha de quedar ben melós.
- Ho salpebrem i ho reservem.

- Mentrestant podem posar el vi de Porto en un cassó fins que quedi ben reduït, caramel·litzat.
- Fem el filet a la planxa volta i volta (bé, al gust de cadascú) i el salem amb sal Maldon.
- Enfarinem lleugerament el foie i també el fem volta i volta a la planxa. El salem amb sal Maldon.
- I finalment ja podem emplatar: posem el filet de vedella i al damunt hi col·loquem el medalló de foie. Al costat, hi posem el parmentier tot ajudant-nos per exemple d'una mànega pastissera. Decorem amb unes xips de moniato i unes pipes de carbassa. Acabem al plat amb un rajolí de la reducció de Porto al damunt.


El filet el vam acompanyar amb un Puntiapart de La Vinyeta, D.O. Empordà, un vi negre molt elegant. Ens agrada molt tot el vi que fan, si voleu vins amb una relació qualitat-preu equilibrada us els recomanem.

5 comentaris:

  1. IMPRESSIONANT!!! El moniato, vull dir jeje...! Quin gran descobriment, boníssim en xips, en parmentier, fregit com si fossin patatones... mmmmmmmmmm... una recepta molt recomanable: foie, filet de vedella, un gran vi, bona companyia... fantàstica nit. Mil gràcies!
    Xevi

    ResponElimina
  2. Filet de vedella + foie = És es colmo

    ResponElimina
  3. Hola Anna! La recepta ens ha encantat! He d'aprendre a reduir l'Oporto, m'he passat de caramelitzat. Algun consell a una xef amb bolquers? A Anglès no vam trobar foie fresc i ho he fet amb foie d'oca amb tòfona. El parmentier, diria que m'ha quedat una mica cremòs més que textura puré... Per la fotografia vostra diria que és més espès... Endavant les "haches culinàries" que a mi m'engresca i em fa pillo anar provant!

    Abraçades, Àngels

    ResponElimina
  4. Realment és una molt bona recepta, és cert Àngels!
    A veure, pel que fa al Porto això és qüestió d'ull, cal vigilar-lo sovint. De totes maneres hi ha qui hi posa una mica d'almívar (aigua i sucre a parts iguals espessit a foc lent) per donar-hi una mica més de brillantor i potser d'aquesta manera és més fàcil caramelitzar-lo. Jo no n'hi poso perquè ja és prou dolç el Porto i en segons quins plats ja m'interessa que quedi ben caralmelitzat, com seria el cas.
    Pel que fa al parmentier, també és qüestió d'ull i d'anar rectificant. Cal anar posant la crema de llet, la mantega i l'aigua de la cocció a poc a poc, per tal d'aconseguir la textura que volem. Ja veuràs com li aniràs agafant el truquillo ràpid! Però ja et dic, el secret: cal entrenar l'ull i llestos! aps! i una altra cosa, cal que ho vagis tastant per així poder rectificar!Això sempre!
    Doncs res, m'alegra que t'engresquis amb noves idees culinàries, i em fa moltíssima il·lusió!
    Ja ens aniràs explicant què tal et va sortint i així ho compartim!
    Un petó!

    ResponElimina
  5. jeje... si m'ha trucat avui i jo, pobre de mi, l'he aconsellat com he pogut!!! No m'estranya que hagi tingut problemes... el pròxim dia li has de dir a la xef! ;D Ens encanta que feu les receptes i les comenteu, mooooooltes gràcies i bona cuina!!! Un petonàs! Si, que n'era de bo, si...

    ResponElimina