dimecres, 4 d’agost del 2010

CARBASSÓ FARCIT DE GAMBES I BACALLÀ

Passin i vegin! L'escenari és buit però aviat s'omple del bullici de l'oli de gambes espectant... la màgia gastronòmica fa la seva aparició...  i el silenci de la mim cuinant amb mans de seda... i les acrobàcies de la gamba damunt del carbassó... i les tombarelles del buidat de carbassó en l'oli d'oliva... Em queda un somriure d'orella a orella de pallasso al veure'l i tastar-lo... algú dubta que la cuina és l'espectacle més gran del món? O era el circ? ;) (Introducció de Xevi, recepta d'Anna)

Ingredients (per a 2 persones)
- 1 carbassó gran (si és massa petit no anirà bé per buidar-lo)
- 1 ceba petita
- 6 gambes mitjanes
- 125g de gambes pelades
- 100 ml de vi blanc
- 1 rajolí de llet
- 80-100g de bacallà dessalat
- Oli, sal i pebre

Elaboració
Primer de tot preparem un oli de gambes:
- Per fer-ho només cal que posem a coure els caps de les 6 gambes en un cassó amb oli d'oliva. Els aixafem bé i en colem l'oli. El reservem.
Per al farcit:
- Piquem la ceba i la posem a sofregir en una paella amb oli d'oliva.
- Tallem el carbassó en 4 parts (cilindres) i les buidem per dins deixant una mica de base de carbassó (jo utilizo un estri especial per fer-ho). Piquem el què hem extret del carbassó i li afegim a la ceba un cop estigui una mica transparent. Ho deixem coure tot junt uns minuts.
- A continuació hi afegim les gambes pelades i el bacallà tallat a trossets petits i ho deixem coure tot plegat un parell de minuts. Ho salpebrem i hi afegim un parell de cullerades de l'oli de gambes que hem preparat per tal que ens agafi més gust (cal vigilar amb el punt de sal segons com estigui dessalat el bacallà).
- Seguidament hi tirem el vi i deixem que es redueixi. Un cop estigui reduit hi afegim una mica de llet per lligar-ho tot (si veiem que no està prou espès hi podem afegir un polsim de farina).
Per preparar els carbassons:
- Fregim els cilindres buits de carbassó uns 10-15 minuts.
- Els omplim amb el farcit que hem preparat anteriorment i els cobrim amb formatge ratllat per gratinar.
- Els posem al forn uns 5-10 minuts (a uns 160º)  i després els gratinem un parell de minuts.
Per a la guarnició:
- Fregim les 6 cues de gambes que hem pelat amb l'oli que hem utilitzat  per fregir els cilindres de carbassó.
Per al muntatge del plat:
- Posem els cilindres de carbassó al plat, els decorem amb una cua de gamba al damunt i ho salsem amb un rajolí de l'oli de gambes que hem preparat.

1 comentari: