Recuperem tradicions i un any més fem brunyols en família! A l'any 2007 vaig penjar la recepta en un antic bloc, i explicava que els vam fer ma mare i jo, però que tenia ganes de recuperar la tradició de fer brunyols amb les 3 generacions de la família. Aquest any ha estat el primer que la Júlia i la Joana hi han participat, però ara els rols han canviat: ara sóc jo qui els amassa, les nenes i ma germana i jo "fem boletes" i donem forma als brunyols, la meva mare els fregeix (això com sempre de fet!), i la meva germana els beneix amb els resolis. A les nenes els hi ha agradat tan fer-los, i sobretot menjar-los, que ja han decidit que l'any vinent hi tornarem!
De receptes de brunyols n'hi ha moltes, us passo la que a nosaltres ens agrada més i la que hem fet servir els darrers anys.
De receptes de brunyols n'hi ha moltes, us passo la que a nosaltres ens agrada més i la que hem fet servir els darrers anys.
Ingredients (per 1 kg de farina):
- 1 kg de farina
- 6 ous
- 225 cc de llet
- 3 sobres per fer flam (dels petits, de "flan chino")
- 180 g de sucre
- 160 g de mantega
- 75 g de llevat de parís
- 75 cc de moscatell i 75 cc d'Anís del Mono
- 3 cullerades soperes de matafaluga
- 3 cullerades soperes d'anís en pols
- Ratlladura de llimona (aprox. de dues llimones)
- 1 cullerada i mitja de canyella (opcional)
- Un pessic de sal
- Oli d'oliva suau (per fregir)
Per ensucrar-los:
- Resolis (barreja de moscatell i Anís del Mono)
- Sucre
Elaboració:
- Fem un volcà amb la farina i hi posem el sucre, una mica de sal, l a matafaluga i l'anís en pols, la ratlladura de llimona, els sobres de "flan chino" i la canyella.
- Desfem una mica el llevat amb aigua calenta i ho posem al centre del volcà. Comencem a treballar-ho tot amb una forquilla.
- Hi afegim la mantega toca, els ous, la llet i els licors (un punt calents) i ho anem treballant amb les mans.
- Anem amassant la massa fins que us quedi al punt (per saber-ho l'heu de poder estirar sense que se us trenqui, que faci un tel fi). Quan estigui llesta, la cobrim amb oli d'oliva (perquè no faci crostes) i la deixem reposar (tapada amb un drap).
- Quan hagi llevat (és bo deixar-li fer dues "llevades", quan hagi llevat un cop (el doble del seu volum), l'aixafem una mica i la deixem que torni a llevar) ja podem començar a fer brunyols.
- Primer de tot, farem "boletes" i les tapem amb un drap perquè facin una última llevada . Després, de cada boleta ja en podem fer la forma que volem i ja els podem fregir en oli ben calent! (hi ha qui només fa un forat un mig a les boles o les enfonsa una mica del centre, i hi ha qui els vol més allargats i els estira més...això va a gustos!).
- A mesura que els anem fregint (veureu que agafen color ràpidament) els retirem i els anem posant en un recipient tapats amb un drap (que respirin) en calent, així quedaran més tovets.
- Per acabar, només cal ruixar-los generosament amb els resolis i ensucrar-los al gust (a nosaltres aquests ens agraden perquè no són excessivament dolços, així que si vosaltres els voleu més dolços, ensucreu-los força en aquest darrer pas).
La meva mare i la meva germana rient de les formes que feien les nenes |
Les nenes donant forma a les "boletes" |
El més important d'aquesta recepta és que vam riure una bona estona, que amb els temps que corren ja convé, i sobretot, que vam passar mare, filles i nétes una estona juntes i ben avingudes. Ah, i els bunyols no van durar ni dos dies, almenys a casa meu!
ResponEliminaSííí!!! Va ser molt divertit! A veure si ja queda instaurada de nou la tradició! A més a més, van quedar boníssims!
ResponEliminaOstres, els feu ben diferents de casa. Nosaltres no hi possem "flam chino" ni llet ni el resolís. Pastem la massa, la deixem llevar be i aleshores anem tallant bocins de massa, l'estirem un xic pel mig i el fregim amb oli de gira-sol. Els ensucrem calents.
ResponEliminaAixò si, ho fem les dones...
Esther